Haliburton Lake home turns waterfront home design on its side

Kelsey W. Popham


A modern home on Haliburton Lake, Ont., takes the custom of a lakeside verandah and turns it sideways.

“We under no circumstances set the verandah at the entrance,” claims Toronto architect Peter Berton of the aspect located at the aspect of the dwelling, “because you want a flashlight on a sunny working day at noon to come across your way all over inside with a verandah.”

As a substitute, sprawling Household on Haliburton Lake has gorgeous sights throughout the lake from floor-to-ceiling sized home windows. Architectural mild wells, and clerestory home windows on the hill-struggling with aspect of the household convey in even more gentle.

The upper floor includes the principal and a secondary bedroom, as nicely as the kitchen area, and eating and dwelling regions, and a den in the again connected to a screened porch. The lower amount has two bedrooms, a exercise room, a rec space and Tv home.

Developing components contain exterior Swisspearl cement-factor cladding panels, poured concrete, rough-sawn crimson western cedar and Huntsville Quarry gray granite.

Concluded in 2019, 7,742-sq.-ft. Property on Haliburton Lake took 20 months to layout and construct.

Metaphorically it's like you're walking through the woods with a tree canopy over the top," says architect Peter Berton about the lightwell hallway.

Peter Berton, project architect, and Ty Murray, project co-ordinate/designer of +VG Architects in Toronto remedy a several issues about Household on Haliburton Lake:

What impressed your design and style for the property?

Peter: It was to healthy it into the landscape and increase the sights from all of the rooms — develop a residence that was totally in daylight all day lengthy, so you really do not want the lights on in the daytime.

It faces south, so the notion was maximizing southern mild, of making use of significant overhangs to enable daylight in the wintertime but shading the creating in the summertime.

The floor-to-ceiling "infinity" windows provide big views and bring natural light into the spacious Lake Haliburton home.

How did you boost mild circulation into the home?

Peter: The roof angle slopes up the hill and generates a clerestory window at the leading. So, this clerestory window brings gentle into the back again of the household. Also, Ty developed these hallway light-weight wells that draw in light-weight down into the basement.

The screened verandah sits at the side of the residence.

Explain the lightwell hallway.

Peter: When you stroll down the corridor, it generates a little bit of a narrative due to the fact we have put all the items at the back of the dwelling that really do not have to have a whole lot of see — like the laundry space, the pantry — and they are alternating with windows. It appears to be like blocks. Between individuals blocks are home windows looking out onto the hillside.

Let’s say you’ve obtained a sequence of blocks that aren’t enclosed rooms and every thing amongst them you’d take into account as being almost outdoors. Metaphorically it is like you are going for walks by way of the woods with a tree cover about the top rated.

A wide stairway, with glass panels, lends to the open sightlines inside the house.

How did you maximize the perspective at the front?

Ty: In the major space we have dropped the window frames down and also elevated them up, so the look at is like an “infinity” check out.

Peter: The hardwood ground techniques down at the window so there is a sill which is about six-to-8 inches reduce. It’s a pleasant depth due to the fact you really do not see the window frames at the top rated or the bottom of the window. Together that floor is where we have put the heating grill.

The roof facing the hillside includes clerestory windows to illuminate a shaded part of the house and provide natural ventilation.

What ended up the structure and construction troubles?

Peter: Constructing these properties is like making a cabinet, or a piece of furnishings, so the contractors just cannot transfer that swiftly with it. Owing to our design and style they’re quite mindful about having it proper and it slows the challenge down — but the shopper was quite happy, in the conclude, with what they got.

Georgie Binks is a Toronto-based mostly writer and a freelance contributor for the Star. Access her at [email protected]





Source connection

Next Post

Ashley Mayes of "Bigger Than the Three of Us"

Here at Decoist, we’re continuing our new series where we ask interior designers, design bloggers, and design influencers about their stories, experiences, design philosophies, and more. As much as we know you all love hearing from us about the latest trends and design ideas for your home, we want to […]
Ashley Mayes of "Bigger Than the Three of Us"